توسعه فنآوری ارتباطات و ارزان شدن تراشه ها، زمینه تحقق اینترنت اشیاء و عینیت پیدا کردن زیربناهای هوشمند را فراهم آورده است. از منظر ایمنی، خبر شکست ناگهانی پلها و کشته شدن شهروندان حتی در کشورهای پیشرفته، لزوم استفاده از این فنآوری جهت مدیریت نگهداشت پیشبینانه را ضروری کرده است. از منظر اقتصادی، تجربه پایش سلامت سازه در دنیا نشان میدهد نیمی ازپلهایی که به پایان عمر نسبی خود رسیدهاند، یا با بازدید چشمی، معیوب به نظر میرسند، ظرفیت باربری مناسبی دارد. وجود سامانه پایش سلامت باعث حداقل صرفه جویی 30% در هزینه بازسازی و نوسازی ابنیه فنی میشود.
در این راستا آزمایشگاه پایش هوشمند زیربنا با تجربه آزمایش بارگذاری میدانی 14 پل و پیادهسازی سامانه پایش دائم سلامت 4 پل در پنج سال گذشته، با توجه به شرایط بومی، اقدام به تولید محصول "سامانه پشتیبان تصمیم مدیریت نگهداشت زیربناها" کرده است.
این سامانه با استفاده از حسگرهایی با قابلیت جمع آوری اطلاعات سازه ای و محیطی مفید از زیربناها (پل، تونل، ساختمان)، سامانه پشتیبان تصمیم مدیریت نگهداشت زیربنا را ایجاد میکند. این سامانه شامل چهار مدول طراحی، اندازه گیری و برداشت، انتقال و تحلیل و مدیریت داده میباشد. در مدول طراحی، با انتخاب اهداف مورد نظر از اجرای سامانه پشتیبان تصمیم مدیریت نگهداشت زیربناها، شاخصهای حساس به عیب تعیین میگردند. انتخاب اهداف با توجه به بررسی سناریوهای آسیب در چارچوب روندنمای ارائه شده انجام میشود. در مدول اندازهگیری و برداشت، با توجه به نوع، حساسیت، موقعیت و چیدمان تعیین شده در مدول طراحی، حسگرهای مورد نیاز، نصب و اجرا میگردد. در مدول انتقال، تمامی اطلاعات جمعآوری شده در محل سازه، به سرور مرکزی انتقال داده میشود و در مدول تحلیل و مدیریت داده، بعد از پیشپردازش و تحلیل اطلاعات و تفکیک عوامل محیطی، بهره برداری و سازه ای از عیب، و مقایسه شاخص حساس به عیب با الگوهای آسیب، وضعیت زیربنا بصورت برخط براساس دو سطح عادی و غیرعادی طبقه بندی و برای تصمیمگیری گزارش میگردد. همچنین در بازههای زمانی دراز مدت، مدل چرخه عمر زیربنا براساس اطلاعات برداشت شده تعیین میشود. همچنین بعد از وقوع حوادث غیرمترقبه مثل طوفان و زلزله، سلامت زیربنا، با مقایسه رفتار آن، قبل و بعد از وقوع حادثه بررسی میشود.